Ecohouse

Passivhus, energihus, plusshus eller ekohus?

Eco Now House är inte ute efter att uppfylla en speciell standard. Snarare hoppas vi kunna nyansera bilden av hur man kan tänka hållbart och energisnålt i hemmet och när man renoverar samt bygger nytt. 

Det 255 kvm stora huset hade rätt bra energivärden baserat på att bara två äldre personer bodde i huset och endast hade delar av huset uppvärmt och nyttjade istället vedeldad kamin mycket. Nu bor en familj på fem personer i huset, som också byggts ut till 270 kvm med full boendeyta på båda våningarna. 

Det moderna familjehemmet innefattar rätt mycket som behöver energi än bara uppvärmning. Det finns rätt många apparater som är inkopplade, står i standby och även är uppkopplade mot internet. Dessutom laddas bilen i hemmet och ett hemmakontor har byggts, ändå är förhoppningen att vi ska minska förbrukningen från 27 kWh per år när allt är klart.

Brunnsborrning, vattenborrning och vattenbrunn

Minskad elförbrukning och miljövänligt med bergvärme

Du kan alltså spara 80 procent på elförbrukningen om du byter till bergvärme. Bergvärmepumpar är dessutom bra för miljön! Värmen som lagras i berget under oss, långt nere i marken, finns alltid kvar och kan aldrig förbrukas. Att utnyttja den värmen är både smart för miljön och för privatekonomin.

  • Personuppgifter du lämnar här använder vi för att kunna ge dig erbjudanden och upprätthålla hög servicenivå. Inhämtade uppgifter kommer även att behandlas i samband med Enwell och Vattenfalls affärs- och produktutveckling, statistik, marknads- och kundanalyser samt direkt marknadsföring av andra av Enwells och Vattenfalls produkter och tjänster. Vill du inte ta del av dessa erbjudanden kan du närsomhelst kontakta oss på (se kontakt). Mer information om hur vi behandlar personuppgifter och vilka rättigheter du har enligt gällande dataskyddslagstiftning hittar du här.

Bergvärme och Eco Now House

Huset hade bergvärme innan men hålet var för litet och den gamla pannan började ge upp. Vi uppmäter skillnaden före och efter vi installerat en ny värmepanna och kan redan konstatera nyttan av en smart och uppkopplad panna.

Bergvärme, vad är det?

Att använda bergvärme är som att hämta sin energi från naturen. Den låga driftskostnaden gör att investeringen snabbt återbetalar sig och du garderar dig bättre mot eventuella framtida prishöjningar på energi.

Bergvärme är solvärme som lagras i marken och som via ett till två djupa borrhål pumpas upp till värmepumpar. Vätskan som pumpas runt i slangen har en temperatur på ett par plusgrader ner till ett par minusgrader. Värmepumparna höjer temperaturen till 35-70 grader. Det varma vattnet som värmepumpen värmt används för att värma huset och varmvattnet.

Berget värms upp av solen under sommaren. Det är viktigt att borrhålens djup är anpassat till husets energibehov, så att den energi som tas ut ur berget inte är större än den energi som tillförs berget. Då hinner berget återhämta sig. Om det inte hinner göra det sjunker temperaturen i berget och värmepumpens effektivitet påverkas negativt.

IVT GEO 500 - Tranås nya supermodell

Utvecklad och tillverkad i Småland för att prestera på topp i det nordiska klimatet. IVT Geo 500 är vassare än sina föregångare på allt. Vi introducerar en helt ny användarupplevelse med touchscreen i färg och inbyggd appstyrning. Värmepumpen är lika intuitiv som din smartphone – och med samma höga designnivå. På insidan ger den nyutvecklade inverterkompressorn en jämn och effektiv värmeproduktion.

En värmepump designad för människor. IVT Geo 500-serien finns med eller utan inbyggd beredare i tre olika effektstorlekar och kan beställas med front i svart Titaniumglas, vitt Titaniumglas samt vit metall. Inbyggd gateway i samtliga modeller för styrning via app i din smartphone. Trådlös rumsgivare ingår till Titaniummodellerna, och finns som tillbehör om du väljer vit metallfront.

Inverterstyrning ger exakt värme. Kompressorn i IVT Geo 500 är inverterstyrd. Det innebär att värmepumpen automatiskt anpassar driften efter din varmvattenförbrukning och skiftningar i utomhustemperaturen för att öka din besparing. Den jämna och exakta värmeproduktionen ger en mer energisnål drift, vilket även minskar slitaget på värmepumpens delar.