Värmepumpservice
Service på värmepump - ekonomiskt i längden
Alla värmepumpar behöver regelbunden service, då bibehåller de maximal energieffektivitet. En bergvärmepump behöver servas av certifierad serviceman under garantitiden. Genom att teckna serviceavtal behöver du inte hålla reda på när det är dags för service, då hör vi av oss när det är dags. En luft/luftvärmepump kan man serva själv men det är inte så enkelt och vår rekommendation är att man bokar service för professionell hjälp. Hur ofta värmepumpen behöver servas beror på modell och märke.

Fördelar med värmepumpservice
Förutom att bibehålla värmepumpens effektivitet ger service en regelbunden genomgång av prestanda och funktion. Servicen är också ett tillfälle då små skavanker upptänks och kan åtgärdas. Genom att åtgärda mindre fel i tid förlängs ofta livslängden. Sammantaget minskar regelbunden service risken för obehagliga överraskningar.
Underhåll av värmepump
Många värmepumpar behöver inget underhåll alls från dig som villaägare. Bergvärmepump och jordvärmepump är sådana exempel. Andra värmepumpar behöver lite underhåll mellan servicebesöken, luft/luftvärmepumpen har tex filter som behöver rengöras med jämna mellanrum.

Ett uppdrag börjar vanligen med en intresseförfrågan från kunden. Vi tar då personlig kontakt, svarar på frågor, stämmer av hushållets behov och gör hembesök för att undersöka husets förutsättningar. Vi analyser sen all information och sammanställer en offert.
När du som kund bestämt dig för en lösning tar vi hand om beställning och installation. Det är våra egna välutbildade installatörer som sköter hela installationen. När allt är på plats och anläggningen är i drift får du en genomgång av funktioner och inställningar.
Alla värmepumpar behöver regelbunden service för att bibehålla sin energieffektivitet. Hur ofta värmepumpen behöver ett servicebesök skiljer mellan modeller och märken. Välj mellan att teckna serviceavtal eller boka enskilda servicebesök.
Vår arbetsprocess
Byta eller uppdatera sitt värmesystem är en långsiktig investering och det är flera beslut som ska tas. Vi på Enwell vill göra processen så trygg, enkel och tydlig som möjligt för våra kunder. Oavsett om det gäller en stor och komplicerad lösning eller en enklare så följer vi huvudsakligen samma arbetsprocess, den innehåller allt från råd och planering till installation och service.
FAQ
Vanliga frågor och svar om värmepumpsservice.
Vad ingår i service på värmepump?
Regelbunden service säkerställer att din värmepump fungerar optimalt och behåller sin höga energieffektivitet. Vid en service går en certifierad tekniker igenom systemet, där följande moment ingår:
✔ Kontroll av köldmedienivå och tryck
✔ Rengöring av filter och värmeväxlare
✔ Kontroll och eventuell justering av fläktar och pumpar
✔ Test av reglering, styrsystem och temperaturinställningar
✔ Kontroll av anslutningar och tätningar
✔ Identifiering av eventuella slitage eller framtida servicebehov
En välskött värmepump har en längre livslängd, högre verkningsgrad och lägre energiförbrukning över tid.
Vad kostar service på värmepump?
Priset på service varierar beroende på typ av värmepump och omfattning av arbetet, men generellt ligger en standardservice mellan 2 000–4 000 kr. För bergvärme- och luft-vattenvärmepumpar kan servicen vara mer omfattande, medan luft-luftvärmepumpar oftast har en lägre servicekostnad. Vi erbjuder serviceavtal för att säkerställa att din värmepump alltid är i toppskick.
Får man rotavdrag på service på värmepump?
Ja, du kan använda ROT-avdraget för arbetskostnaden vid service av värmepump. Avdraget täcker 30 % av arbetskostnaden (ej material) och gör servicen mer kostnadseffektiv. Vi hjälper dig med underlaget så att avdraget hanteras korrekt vid fakturering.
Är det bättre att reparera eller byta ut en värmepump?
Det beror på värmepumpens ålder, skick och effektivitet. Om pumpen är under 10 år och felet är mindre kan en reparation vara kostnadseffektiv. Om pumpen är över 10–15 år och har hög energiförbrukning eller återkommande problem, är det ofta mer lönsamt att byta ut den. Nyare värmepumpar har bättre verkningsgrad, lägre driftkostnader och modern styrteknik, vilket gör att investeringen snabbt kan löna sig.
Hur vet man om värmepumpen är trasig?
Vanliga tecken på att en värmepump kan behöva service eller reparation:
Minskad värmeeffekt – Huset blir inte lika varmt som tidigare
Ovanliga ljud – Knackande, skrapande eller vinande ljud från pumpen
Hög elförbrukning – Plötsligt ökade energikostnader kan tyda på sämre verkningsgrad
Felmeddelanden – Pumpen visar varningar eller stannar upprepade gånger
Isbildning på utomhusdelen – Kan indikera problem med avfrostningsfunktionen
Om du upplever något av detta rekommenderar vi att du bokar en felsökning för att identifiera problemet och undvika onödigt höga driftskostnader.
Kan man rengöra värmepumpen själv?
Ja, du kan själv utföra vissa enklare underhållsåtgärder för att hålla din värmepump i gott skick:
Rengör filtren – Ta bort damm och smuts varannan månad (särskilt på luft-luftvärmepumpar)
Håll utomhusdelen fri från löv och snö
Se till att luftflödet är fritt från hinder
För mer avancerad rengöring och tekniska kontroller rekommenderas dock en certifierad tekniker.
Hur ofta ska man lufta sin värmepump?
Om du har en vattenburen värmepump (bergvärme eller luft-vatten) kan det vara bra att lufta systemet vid behov, särskilt om du märker:
Bubblande ljud i rören
Ojämn uppvärmning av radiatorer
Lägre värmeeffekt än normalt
Luftning kan göras en gång per år, exempelvis inför vintersäsongen, men om luft ofta samlas i systemet kan det tyda på ett större problem som bör undersökas.
Vad kan vi hjälpa dig med?
Vänligen fyll i kontaktformuläret nedan så berättar vi mer om våra klimatsmarta lösningar. Någon av våra representanter kontaktar dig.